Jegyvásárlás Online kérdőív

Hamarosan kezdődik a Szegedi Szabadtéri – épül a Dóm téri színpad

Hamarosan kezdődik a Szegedi Szabadtéri – épül a Dóm téri színpad

Kiváló ütemben zajlanak az építési munkálatok a szegedi Dóm téren, amelyek végeztével július elsején kezdetét veheti hazánk legnagyobb nyári színházi fesztiválja, a Szabadtéri Játékok.

A Szeged Napja ünnepségsorozat lezárultával a Szegedi Szabadtéri Játékok stábja vette birtokba a Dóm teret. Május 22-ével megkezdődött a csaknem egy hónapos munka, amelynek eredményeképpen július elsején elindulhat az egészen augusztus 20-áig tartó színházi rendezvénysorozat. A munkálatok állásáról Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, és Várkonyi Miklós, a Szegedi Szabadtéri Játékok műszaki vezetője helyszíni bejárás keretében tájékoztatta a nyilvánosságot.

A főigazgató elmondta, a 2022-es technikai újításoknak köszönhetően, a tavalyi évadot előkészítő nagyarányú beruházások fenntartásával továbbra is egyre fejlődő színvonalon élhetik majd át a Szabadtéri programjait a látogatók. Elárulta, az épülő Dóm téri nagyszínpad ezúttal is nagyszabású produkciók helyszíne lesz: itt a klasszikus zene és színházi műfajok jegyében indul az évad, ugyanis a Szegedi Szimfonikus Zenekar hagyományos Ajándékkoncertje után a Szegedi Nemzeti Színház-Szegedi Szabadtéri Holdvilágos éjszakán című, nagyszabású operett-opera gálája érkezik július elején, amelyen a Szegedhez ezer szállal kötődő Cser Ádám vezényel majd. A továbbiakban kiváló musical-előadások várják itt a nézőket: a Kecskeméti Katona József Nemzeti színház vendégjátéka, az Elisabeth; majd két saját produkció: a tavalyi évben a Szabadtérin először bemutatott Chicago, majd grandiózus záróeseményként Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István új world musicalje, az Ezeregy éjszaka ősbemutatója.
Barnák László arról is beszámolt, az Újszegedi Szabadtéri Színpad is változatos produkciókkal várja a közönséget, amelyek iránt óriási az érdeklődés. Zorán, Demjén Ferenc és Al Di Meola koncertjeire és a Menopauza musicalre már minden jegy elkelt. Az érdeklődők továbbra is válogathatnak Palya Bea, a Kispál és a Lovasi estjei, az Omega „Naplemente” emlékkoncert és a „Zenére fel!” koncert közül, valamint az Egy csók és más semmi, A varázsfuvola, a Héttorony és a Pletykafészek című színházi előadások palettájáról. A főigazgató hozzátette, eddig több, mint 42 ezer jegy talált gazdára a két játszóhely előadásaira.

Várkonyi Miklós műszaki vezető elmondta, az Újszegedi Szabadtéri Színpad az évadra történő előkészítése lezajlott, a tavaly 30 millió forintból beruházott, korszerű tetőszerkezet installálása is gördülékenyen befejeződött. A Dóm téri munkálatok is jó ütemben zajlanak, ám akárcsak a Fesztivál teljes lebonyolítása, maga a játszóhely kialakítása is számos közreműködőt igényel.  A 4000 fős nézőtér mellett csaknem 2000 négyzetméternyi terület, a színpad és a műszaki-művészeti kiszolgáló létesítmények megépítése változatos munkafolyamatok párhuzamos kivitelezésével jár. Külön csapatot igényel az elektromos hálózat kivezetése, a hangtechnikai apparátus, az alapvető, majd a szcenikai világítási rendszer kiépítése – a világosítók 250 reflektor és a tartóhidak ki- és produkciók közti átalakításáról gondoskodnak. Ezek után a Szegedi Nemzeti Színház és a meghívott produkciók díszítői, majd kellékesei, fodrászai, öltöztetői veszik birtokba a Dóm teret, hogy július elsejére a köztér teljes színházi apparátussal ellátott játszóhellyé válhasson. A műszaki vezető és a főigazgató hangsúlyozták ezen előkészítő- és háttérmunkák jelentőségét, hozzátéve, hogy idén a június 22-éig kitolódott kőszínházi évad után csaknem azonnal veszi kezdetét a Szabadtéri Játékok, egész éves elfoglaltságot adva a színházi tárak munkatársainak. Továbbá elmondták, az 1994-ben megépült, tűzihorganyzott fémszerkezetes nézőtér üléseinek 2200 fa járólapjának felújítása is minden évben komoly költségterhet jelent, ám jövőre a teljes járólapcsere befejeződik.

A két helyszín hamarosan induló, nagyszabású előadás-sorozatára ellátogatni kívánó nézők a hét minden napján megvehetik belépőiket a Fesztivál Jegyirodában, vagy a Szegedi Szabadtéri Játékok weboldalán, akár SZÉP-kártyával is.

Megosztom

2023. május 30.


Így zárult a Szegedi Szabadtéri Játékok 2023-as évada

Lezárult a 2023-as Szegedi Szabadtéri Játékok. 17 különböző program, számos teltházas este, rekord bevétel, kiváló meghívott és önálló produkciók, köztük egy ősbemutató is színpadra került a nyári fesztivál két helyszínén, az Újszegedi és a Dóm téri Szabadtéri Színpadokon.

2023. augusztus 28.

Részletek

Elővásárlási lehetőséggel tér vissza jövőre az Ezeregy éjszaka

2023. augusztus 21.

Részletek

Tájékoztatás augusztus 18-i előadások megtartásásról

Bár a nap folyamán változékony lehet a szegedi időjárás, aggodalomra semmi ok! A ma esti Pletykafészek és Ezeregy éjszaka előadások 21.00 órai megtartására készülünk. Kérjük nézőinket, mindenképpen jöjjenek el, és lépjenek be helyszíneinkre! Ha az időjárás a meghirdetett kezdést mégsem teszi lehetővé, az előadások megtartásával, a kezdés csúsztatásával vagy az esőnapokkal kapcsolatos véglegesen érvényes tájékoztatást aktuálisan a helyszínen tudják majd kollégáink megadni a meteorológia pillanatnyi jelentése és az aktuálisan fennálló helyzet szerint.

2023. augusztus 18.

Részletek
További hírek

További előadásaink

Bartók - Balázs

A kékszakállú herceg vára

opera

08. | 04.
Jegyvásárlás

Linders

Menopauza

musical

07. | 07., 08.
Jegyvásárlás

Eisemann-Halász-Békeffi

Egy csók és más semmi

zenés vígjáték

07. | 15.
Jegyvásárlás