Jegyvásárlás

Szakmai tevékenység

timelapse teaser photo vágott

 
A Szegedi Szabadtéri Játékok hazánk egyik legnagyobb múlttal rendelkező szabadtéri színházi fesztiválja, mely az ikonikus Dóm téri színpad mellett egy kisebb méretű, de hasonló művészeti jelentőségű újszegedi játszóhellyel is bír. Már a Dóm téri építkezések idején megfogalmazódott, hogy a velencei mintára készülő tér szabadtéri előadásoknak is helyet biztosíthatna. A gondolat egyik jelentős pártfogója Klebelsberg Kunó kultuszminiszter volt, akinek szellemi és operatív irányítása mellett alakult ki a ’30-as években a Játékok – az akkori kultúrpolitikai elképzelések máig érvényes örökséget jelentenek fesztiválunknak.
 
A69I3778B_1
 
A Játékok megrendezésének hármas célkitűzése kötelező érvényű a mai napig: a hangsúlyosan népszínházi keretek között megvalósuló kultúrmisszió, a térség meghatározó kulturális identitását erősítő jelleg, valamint az esemény megrendezésével járó „gazdaságélénkítő” hatás. Kulturális missziónk a széles közönségrétegek számára biztosított, sokszínű művészeti palettát nyújtó népszínházi szolgáltatás – műsorkínálatunkban szerepel opera, operett, dráma, tánc és musical produkció, és szimfonikus zenekari koncert. Igyekszünk őrizni a hagyományokat, követni a trendeket és figyelembe venni az igényeket, lehetőségeket úgy, hogy a fejlesztésekkel mind magasabb művészi igénnyel megvalósított színházi, kulturális élményt nyújthassunk közönségünknek. A Játékok alapítása óta fontos szerepet játszik a régió turisztikai életében és a településmarketing erősítésében.
 
A69I2781
 
A Szegedi Szabadtéri Játékok produkciói elsősorban önálló, esetenként koprodukciós bemutatók, emellett olykor vendégjátékok gazdagítják a palettát. Fesztiválunknak évtizedes hagyománya, hogy magyarországi ősbemutatóként önálló vagy koprodukciós együttműködésben musicalprodukciókat állítunk ki. Fontos és sikeres művészeti célkitűzés volt, hogy a korábban kialakult musical-túlsúllyal szemben megerősítsük az opera műfaj pozícióját, mindemellett visszavezessük a próza újbóli és állandó jelenlétét a műsorpalettára. Nyári színházunk sajátja a népszínházi jelleg, így produkcióink elsősorban a klasszikus és egyetemes értékek képviseletével, a humanizmus gondolatiságával jönnek létre. Közreműködő alkotóinkkal szemben elvárt követelmény a szélsőségektől és provokációtól mentes fogalmazásmód, míg a műsorra tűzött művek kiválasztásánál is fő szempont az örök emberi értékek képviselete. Fennállásának 88 éves története során valamennyi vezetője szem előtt tartotta Klebelsberg a Játékokkal kapcsolatban megfogalmazott alapgondolatát: „ha idegenforgalmat akarunk fejleszteni […] európai látókör, az idegenforgalom titkainak ismerete, és megértés kell a dolgokhoz szélesebb körökben is”. E mondatok beteljesítése az elmúlt évtizedekben éppúgy kötelező érvényű intelem volt, mint a ma számára. Mindezekre tekintettel a játékok szervezőinek továbbra is kiemelt szándéka- kötelessége, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok megmaradjon a térség meghatározó idegenforgalmi vonzerejének.
Megosztom

További előadásaink

A mi mesénk

a Tiszavirág Néptáncegyüttes gálaműsora

06. | 16.
Jegyvásárlás

Jerry Herman – Harvey Fierstein, Jean Poiret színdarabja alapján

Az Őrült Nők Ketrece

musical

06. | 28., 29.
Jegyvásárlás

Bess Wohl

Válaszfalak

vígjáték

07. | 12., 13.
Jegyvásárlás