Jegyvásárlás

Kezdetét vette az Ezeregy éjszaka próbafolyamata

Kezdetét vette az Ezeregy éjszaka próbafolyamata

Megtartották Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István új world musicalje, az Ezeregy éjszaka olvasópróbáját. A Szegedi Szabadtéri Játékok idei ősbemutatójának alkotó- és szereplőgárdája Budapesten kezdte meg az előadás próbafolyamatát.

Egzotikus hangulatú helyszín, a budapesti Shiraz Restaurant és Lounge adott otthont a Szegedi Szabadtéri Játékok legújabb ősbemutatója, az Ezeregy éjszaka olvasópróbájának. A világhírű mesefolyam legszebb történeteit feldolgozó world musical stábja autentikus perzsa környezetben láthatott munkához.

Az olvasópróba kezdetén Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója elmondta, a Fesztivál a Pesti Magyar Színházzal együtt állítja színpadra az előadást. Azt is elárulta, augusztusban mintegy 24000 néző láthatja majd az egyedülálló produkciót; és már több, mint 17000 belépőjegy elkelt a hat előadás-alkalomra, majd hangsúlyozta, a Szegedi Nemzeti Színház intézményének kiemelt missziója a kortárs magyar drámák bemutatása – csak a kőszínházban összesen 7 ilyen ősbemutatón vehetett részt a szegedi közönség az elmúlt években.
Barnák László hozzátette, az alkotók és a Fesztivál szervezői remélik, az Ezeregy éjszakával újabb szórakoztató és tartalmas művel gazdagodik a meghatározó magyar musicalek sora.

Geszti Péter, az előadás dalszövegírója, kreatív producere, aki éppen az olvasópróba napján ünnepelte születésnapját, úgy fogalmazott, a csodákkal teli előadás nézői rengeteg showelemre, játékosságra, humorra számíthatnak, de korántsem csak a gyermekeket célozza a musical: Tasnádi István szövegkönyve kliséktől mentesen, a felnőttek számára is tartalmasan dolgozza fel az ismert történeteket, amelyeket egzotikus, világzenei elemekkel fűszerezett popzenei hangzásvilág keretez Monori András dalaiban. A zeneszerző hozzátette, a darab muzsikája két, markánsan eltérő zenei világ keresztmetszetéből születik meg úgy, hogy kelet és nyugat hangzása egyensúlyban érvényesül bennük.

Az olvasópróba alkalmával Juronics Tamás rendező felvázolta az előadás koncepcióját. A Kossuth- és Hevesi Sándor-díjas zenés rendező elmondta, maga is hisz a mesék erejében, gyógyító hatalmában. Akárcsak az Ezeregy éjszaka Seherezádéja, aki éppen azért kezd történetmesélésbe, hogy a király haragját, bánatát enyhítse vele. A rendező hangsúlyozta, az előadásban szoros kölcsönhatásban áll a kerettörténet valóságos síkja és a mesevilág, az utóbbi is befolyásolja az előbbit. Hozzátette, európai szemszögből nem is olyan egyszerű elkülöníteni a történelmi és a legendabeli rétegeket, amelyek egyaránt misztikusnak tűnhetnek számunkra, és ez nem is feltétlenül célja az előadásnak. Bujdosó Nóra díszlet- és jelmeztervező, animációs supervisor munkája alapján a rendező ismertette, számos reális és stilizált táj megjelenik majd a Dóm tér színpadán, amelyeket LED-falak, animációk és létező közeli-keleti építmények ihlette, félkupolás, cikkelyekre oszló díszletek keltenek életre, számos ötletes játéklehetőséget rejtve, és kihasználva az ország legnagyobb színpadának saját adottságait.

A látványos színpadképet benépesítő parádés szereposztásban a kisebb szerepeket is kiváló művészek alakítják majd. Ráadásul az ikonikus Jazz+Az két tagja, Váczi Eszter és Behumi Dóri személyében komoly zenei háttérrel rendelkező, tapasztalt énekesnők is erősítik majd a zenés és prózai színművészekből összeálló csapatot. A két aranytorkú előadó a görög színművek kórusához hasonlóan, ám háremhölgyekként követi majd a mese folyamát a musicalben.
Velük együtt, Trokán Nóra, Bányai Kelemen Barna, Márkus Luca, Tasnádi Bence, Stohl András és Mészáros Máté főszereplésével augusztus 11-én debütál az új magyar world musical a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Megosztom

2023. május 09.


Világhírű francia zenekar lép fel az Újszegedi Szabadtéri Színpadon!

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szegedi Szabadtéri Játékok koncertsorozatát a francia Nouvelle Vague együttes nyitja meg június 19-én.

2024. február 22.

Részletek

Rocker királyfi a sors kezében – az István, a király címszerepében Koltai-Nagy Balázs

Augusztusban visszatér a Szegedi Szabadtéri Játékokra az István, a király! A Zikkurat Produkció előadásának emblematikus címszerepét a Junior Prima-díjas Koltai-Nagy Balázs alakítja. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze prózai és zenés előadásokban is magabiztosan alakít, könnyedén életre kelt hősszerelmest, gonosztevőt, komplex figurát egyaránt. Az elmúlt években ráadásul egyre gyakrabban fordul meg a Dóm tér deszkáin. A nyárra készülődve arról kérdeztük, milyen emlékeket őriz a Szegedi Szabadtériről.

2024. február 16.

Részletek

Horror, realizmus és varázslat – páratlanul látványos Rebecca készül a Dóm téren

Horesnyi Balázs díszletével és Madarász „Madár” János visual tervével születik meg Michael Kunze és Sylvester Lévay Rebeccája a Dóm téren. A musical első szabadtéri színrevitele izgalmas megoldásokkal, különleges vizuális élménnyel kápráztatja el a nézőket a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

2024. február 05.

Részletek
További hírek

További előadásaink

Péter Bence Live

koncert

06. | 28.
Jegyvásárlás

Geszti - Monori - Tasnádi

Ezeregy éjszaka

world musical

07. | 05., 06., 07., 12., 13., 14.
Jegyvásárlás

Kunze - Lévay

Rebecca

musical

07. | 26., 27., 28.
08. | 02., 03.
Jegyvásárlás