Jegyvásárlás

Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov


Ajándékkoncert

Koncert

Ajándékkoncert

Kedves Nézőink! Az előadást már megtartottuk.
 

2016. augusztus 17. 

Műsor:
Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny op. 23
Csajkovszkij: Rómeó és Júlia nyitányfantázia
Rimszkij-Korszakov: Spanyol capriccio op. 34

 

A Dóm téren immár 14. éve kerül sor ajándék koncert megrendezésére, ezúttal - a 85. ünnepi évadból kifolyólag – újragondolva, újrapozícionálva, a Szegedi Szabadtéri Játékok arculatát erősítve.

A koncerten a Szegedi Szimfonikus Zenekart Pál Tamás, Liszt Ferenc-díjas karmester dirigálja. A szegedi szimfonikusok a Dél-Alföld legjelentősebb zeneművészeti együttese. A nyári koncerten elhangzik majd Csajkovszkij b-moll zongoraversenye, a Rómeó és Júlia nyitánya valamint Rimszkij-Korszakov Spanyol capriccio-ja.

Pál Tamás a mai magyar karmesterek egyik kiemelkedő személyisége. Párját ritkító zenei műveltsége, a műfaj iránti érzékenysége és zenepedagógiai képességei a magyar operajátszás doyenjévé tették a nagy múltú karmestert. Pályáját Budapesten kezdte, de igazán Szegeden bontakoztatta ki. Nagy ívű nemzetközi karrierje is innen indult, s tapasztalatait ebben a városban kamatoztatva tette Szegedet az operaélet ismert, megbecsült centrumává. Rendszeres magyarországi elkötelezettségei mellett a világ számos pontján népszerűsítette a magyar operarepertoárt, operai hagyományokat. Művészetével jelentősen hozzájárult a Dóm téri operajátszás hagyományaihoz és napjainkban az újrapozícionálásához.

A Szegedi Szabadtéri minden évben igyekszik vizuális különlegességgel vagy ünnepelt, nemzetközi sztárvendéggel a Dóm térre csábítani a széles közönséget. Idén az Ajándékkoncerten fellép Bogányi Gergely Liszt Ferenc-díjas és Kossuth-díjas sztárzongorista. Az est show-jellegét emeli majd, hogy a látványnak is lenyűgöző, szinte képzőművészeti jelentőségű új magyar csodazongorát is bemutatja a közönségnek.

A zenész családba született Bogányi Gergely a Liszt Ferenc Zeneakadémián, az Indiana Egyetemen (USA) és a helsinki zenekadémián végezte tanulmányait. Már hatéves korában különdíjasa volt a nyíregyházi országos zongoraversenynek, amelyet kilenc évesen meg is nyert. Azóta számos verseny győztese, díjazottja. Mára a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze. Sikerrel koncertezett a Carnegie Hall-ban is. Repertoárján több, mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel. Diszkográfiája is rendkívül gazdagnak számít Mozart-versenyművekkel, Chopin és Liszt zongoraműveivel, Chopin és Rahmanyinov cselló-zongora szonátáival és Liszt teljes hegedű-zongora termésével. 13 lemezből álló kiadványa, mely Chopin összes zongoraművét tartalmazza, eddigi életművének csúcspontját jelenti.

A zongoraművész ötletéből és közreműködésével összesen hét évig fejlesztett Bogányi-zongorát is láthatja, hallhatja a közönség. A képzőművészeti alkotásnak is beillő hangszert első bemutatásakor forradalmi alkotásként konferálták fel, az eseményt pedig zenetörténeti pillanatnak nevezték a Zenekakadémián. A fejlesztés ötlete Bogányi Gergely barátaival és mérnök, konstruktor ismerőseivel való beszélgetések alkalmával körvonalazódott. Arra törekedtek, hogy erőteljes, tiszta, egyenes hangzást érjenek el, amely ugyanakkor gazdag felhangrendszerrel bír. A régi zongorák szép, barátságos hangjával szemben a modern hangszerek esetében az elsődleges szempont, hogy bírják a strapát. Bogányiék ezt a két dolgot hozták össze a különleges hangszerben, melynek érdekessége még, hogy a hangszer lelke, a rezonáns az általános gyakorlattól eltérően nem fából készült, így egyenletesebb hangzást és hangképet biztosít. A zongora formavilága is zenei indíttatású. A hagyományos három láb helyett alkalmazott két lábas struktúrának köszönhetően a hang tisztábban és erőteljesebben éri el a hallgatóságot, a hangszer nemcsak felfelé, de lefelé is szól.

Esőnap: 2016. augusztus 18.

 

(Pál Tamás életrajzának forrása az őt képviselő Gradus Művészügynökség honlapja: gradusartist.com)

 

Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy az Ajándékkoncerten tv-felvétel készül. 

 

NKA igazgatosaga

 

Szereposztás

Közreműködik:

Bogányi Gergely – zongora, 

a Szegedi Szimfonikus Zenekar,

Hegedűszóló: Kosztándi István

 

Vezényel: Pál Tamás, Liszt-díjas karmester, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze

Megosztom


További előadásaink

A mi mesénk

a Tiszavirág Néptáncegyüttes gálaműsora

06. | 16.
Jegyvásárlás

Jerry Herman – Harvey Fierstein, Jean Poiret színdarabja alapján

Az Őrült Nők Ketrece

musical

06. | 28., 29.
Jegyvásárlás

Bess Wohl

Válaszfalak

vígjáték

07. | 12., 13.
Jegyvásárlás