Jegyvásárlás

Kezdetét vette az Ezeregy éjszaka próbafolyamata

Kezdetét vette az Ezeregy éjszaka próbafolyamata

Megtartották Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István új world musicalje, az Ezeregy éjszaka olvasópróbáját. A Szegedi Szabadtéri Játékok idei ősbemutatójának alkotó- és szereplőgárdája Budapesten kezdte meg az előadás próbafolyamatát.

Egzotikus hangulatú helyszín, a budapesti Shiraz Restaurant és Lounge adott otthont a Szegedi Szabadtéri Játékok legújabb ősbemutatója, az Ezeregy éjszaka olvasópróbájának. A világhírű mesefolyam legszebb történeteit feldolgozó world musical stábja autentikus perzsa környezetben láthatott munkához.

Az olvasópróba kezdetén Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója elmondta, a Fesztivál a Pesti Magyar Színházzal együtt állítja színpadra az előadást. Azt is elárulta, augusztusban mintegy 24000 néző láthatja majd az egyedülálló produkciót; és már több, mint 17000 belépőjegy elkelt a hat előadás-alkalomra, majd hangsúlyozta, a Szegedi Nemzeti Színház intézményének kiemelt missziója a kortárs magyar drámák bemutatása – csak a kőszínházban összesen 7 ilyen ősbemutatón vehetett részt a szegedi közönség az elmúlt években.
Barnák László hozzátette, az alkotók és a Fesztivál szervezői remélik, az Ezeregy éjszakával újabb szórakoztató és tartalmas művel gazdagodik a meghatározó magyar musicalek sora.

Geszti Péter, az előadás dalszövegírója, kreatív producere, aki éppen az olvasópróba napján ünnepelte születésnapját, úgy fogalmazott, a csodákkal teli előadás nézői rengeteg showelemre, játékosságra, humorra számíthatnak, de korántsem csak a gyermekeket célozza a musical: Tasnádi István szövegkönyve kliséktől mentesen, a felnőttek számára is tartalmasan dolgozza fel az ismert történeteket, amelyeket egzotikus, világzenei elemekkel fűszerezett popzenei hangzásvilág keretez Monori András dalaiban. A zeneszerző hozzátette, a darab muzsikája két, markánsan eltérő zenei világ keresztmetszetéből születik meg úgy, hogy kelet és nyugat hangzása egyensúlyban érvényesül bennük.

Az olvasópróba alkalmával Juronics Tamás rendező felvázolta az előadás koncepcióját. A Kossuth- és Hevesi Sándor-díjas zenés rendező elmondta, maga is hisz a mesék erejében, gyógyító hatalmában. Akárcsak az Ezeregy éjszaka Seherezádéja, aki éppen azért kezd történetmesélésbe, hogy a király haragját, bánatát enyhítse vele. A rendező hangsúlyozta, az előadásban szoros kölcsönhatásban áll a kerettörténet valóságos síkja és a mesevilág, az utóbbi is befolyásolja az előbbit. Hozzátette, európai szemszögből nem is olyan egyszerű elkülöníteni a történelmi és a legendabeli rétegeket, amelyek egyaránt misztikusnak tűnhetnek számunkra, és ez nem is feltétlenül célja az előadásnak. Bujdosó Nóra díszlet- és jelmeztervező, animációs supervisor munkája alapján a rendező ismertette, számos reális és stilizált táj megjelenik majd a Dóm tér színpadán, amelyeket LED-falak, animációk és létező közeli-keleti építmények ihlette, félkupolás, cikkelyekre oszló díszletek keltenek életre, számos ötletes játéklehetőséget rejtve, és kihasználva az ország legnagyobb színpadának saját adottságait.

A látványos színpadképet benépesítő parádés szereposztásban a kisebb szerepeket is kiváló művészek alakítják majd. Ráadásul az ikonikus Jazz+Az két tagja, Váczi Eszter és Behumi Dóri személyében komoly zenei háttérrel rendelkező, tapasztalt énekesnők is erősítik majd a zenés és prózai színművészekből összeálló csapatot. A két aranytorkú előadó a görög színművek kórusához hasonlóan, ám háremhölgyekként követi majd a mese folyamát a musicalben.
Velük együtt, Trokán Nóra, Bányai Kelemen Barna, Márkus Luca, Tasnádi Bence, Stohl András és Mészáros Máté főszereplésével augusztus 11-én debütál az új magyar world musical a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Megosztom

2023. május 09.


Színházi kiválóságok emlékeznek Cseh Tamásra a Szegedi Szabadtérin

Színészlegendákkal érkezik Szegedre Hrutka Róbert Cseh Tamás-emlékestje, a „Csönded vagyok”. Az ikonikus zenész Bereményi Gézával közös dalait Udvaros Dorottya, Nagy-Kálózy Eszter, Für Anikó, Cserhalmi György, Rudolf Péter, Szegezdi Róbert és Gubik Petra kelti életre az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

2024. május 16.

Részletek

Szerelmi bájital: operabemutató az Újszegedi Szabadtéri Színpadon

Teljes előadás formájában mutatja be a Szerelmi bájital című operát a Szegedi Szabadtéri Játékok. A koncepcióváltásról Barnák László főigazgató a produkció kedd esti próbáján tájékoztatta a sajtó képviselőit.

2024. május 15.

Részletek

Szerelmes operaslágerek az Ajándékkoncerten

Giacomo Puccini népszerű dallamai csendülnek fel a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Szimfonikus Zenekar 2024-es ajándékkoncertjén. Az ingyenesen megtekinthető koncertre június 24-én kerül sor.

2024. május 10.

Részletek
További hírek

További előadásaink

A mi mesénk

a Tiszavirág Néptáncegyüttes gálaműsora

06. | 16.
Jegyvásárlás

Jerry Herman – Harvey Fierstein, Jean Poiret színdarabja alapján

Az Őrült Nők Ketrece

musical

06. | 28., 29.
Jegyvásárlás

Bess Wohl

Válaszfalak

vígjáték

07. | 12., 13.
Jegyvásárlás