Jegyvásárlás

Giuseppe Verdi


Rigoletto

opera

06. | 29., 30.

Rigoletto

2018. június 29., 30. (esőnap: július 1.)

Idén is operával indul az évad, ismét egy népszerű szerző közönségkedvenc művével igyekszik majd elkápráztatni a nézőket a Szabadtéri. Verdi Rigoletto-ját utoljára 1987-ben lehetett látni a Dóm téri deszkákon. 

MEGVAN A SZEREPOSZTÁS! 

Fiatal főszereplő csapattal, a Dóm téren új arcokkal kerül színre jövő nyáron Verdi egyik legnépszerűbb műve, a Rigoletto, amelyből még az is végig tud dúdolni egy fülbemászó dallamot, aki ritkán veti bele magát az operairodalomba. A La Donna è mobile, vagyis Az asszony ingatag című sláger a modern popkultúra szerves része, megszámolhatatlan reklám, film, sőt videójáték és futballmeccs rigmusok aláfestő zenéjét is adta már.  

Pavarotti világhírű előadásában az áriának húszmillió fős nézettsége van a Youtube-on, ami jóval több, mint rétegérdeklődés. 2018 nyarán, az évek óta közönségkedvenc László Boldizsár énekli a herceg szerepét. Őt bérgyilkossal megöletni Ludovik Kendi szeretné majd, vagyis a jóképű, sportolóból lett bariton bújik Rigoletto szerepébe. Kendi nemzetközi karriert futott be, tizenhárom, Ausztriában eltöltött év után költözött Magyarországra.  

Szegeden kezdte pályafutását, majd egészen a bécsi Staatsoperig jutott, és a Szegedi Szabadtéri nézői előtt sem ismeretlen Keszei Bori, aki Gildát, Rigoletto szerelmes lányát alakítja majd az előadásban. A bérgyilkos Sparafucile húgát, Maddalénát a Szegeden végzett operista, Ádám Zsuzsanna énekli. A fiatal énekesnő az elmúlt hetekben nagyot ment nemzetközi porondokon. Második díjat vett át egy düsseldorfi énekversenyen, a bécsi Schlossteaterben ünnepelték egy nemzetközi operaverseny finalistájaként, valamint Milánóban fődíjat és a bresciai operaházban különdíjat nyert el. Sparafucilét a csodálatos basszus hang, Kiss András alakítja majd. 

A hazai operaélet két neves művésze, Kalmár Magda és Kováts Kolos - mindketten Kossuth- és Liszt Ferenc-díjasok - is szerepet vállaltak a Verdi-operában. Kalmár Magda Giovannát, Gilda bizalmasát fogja énekelni, míg Kováts Kolos Monterone gróf lesz.  

A produkciót Harangozó Gyula állítja színpadra. A műfaj és a darab hagyományait tiszteletben tartva szeretne olyan impozáns fantáziavilágot létrehozni, ami térben és időben kötetlen. Alkotótársainak is szabadkezet adott tehát. Az előadás látványvilágáért összeszokott és a Dóm téri színpadot jól ismerő páros felel. 

A díszletet a Szabadtérin már többször alkotó Tihanyi Ildire bízta, aki a jelmezeket a népszerű divattervezővel, Náray Tamással álmodja majd meg. Az előadás szcenikusa Tóth Kázmér lesz. A három évvel ezelőtti operaprodukció, Az álarcosbál emlékezetes, csillogó, jeges látványvilágát is nekik köszönhetjük. A Rigoletto egy hatalmas báli képpel indul, ez pedig csodás lehetőség arra, hogy szárnyalhasson a tervezői fantázia, és akár egy pazar divat show is megszülethessen benne. 

A Rigoletto június 29-én nyitja a Szegedi Szabadtéri Játékok 2018-as évadát, és másnap is láthatják a nézők. 

Az opera története:

Verdi operája Victor Hugo drámája, A király mulat nyomán született. A színmű bemutatója botrányba fulladt, a konzervatív körök - akiket pellengérre állított - letiltatták a színpadról. Húsz évvel később, Verdi librettistája írta át a történetet, és már így nyújtotta át a zeneszerzőnek komponálásra. Rigoletto, a mantovai herceg éles eszű udvari bolondja elzárva tartja lányát, Gildát, hogy megóvja őt az udvar intrikáitól. Ám a sármos herceg így is elcsábítja a lányt. Mikor erre Rigoletto rájön, bosszút esküszik, és felfogadja a herceg megölésére Sparafucilét, a bérgyilkost. A történet azonban tragikus fordulatot vesz. 

 

Szereposztás

Giuseppe Verdi
RIGOLETTO
opera
két részben, három felvonásban
magyar nyelven
Magyar szöveg: Blum Tamás

Mantova hercege: László Boldizsár

Rigoletto, a herceg udvari bolondja: Ludovik Kendi 

Gilda, Rigoletto lánya: Keszei Bori

Sparafucile, bérgyilkos: Kiss András

Maddalena, Sparafucile húga: Ádám Zsuzsanna

Giovanna, Gilda bizalmasa: Kalmár Magda

Monterone grófja: Kováts Kolos

Marullo, egy nemes: Szélpál Szilveszter

Borsa Matteo, udvaronc: Bocskai István

Ceprano gróf: Tóth Péter

Ceprano grófné: Blaga Krisztina e.h.

Egy bírósági szolga: Major Attila

A grófné apródja: Gyüdi Eszter

 

Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Szabadtéri Játékok férfi énekkara, tánckara, modelljei és statisztái.

 

Súgó: Zsoldos Anikó

Ügyelők: Kürtös Petra, Stefanik Sándor

Karigazgató: Kovács Kornélia

Zenei munkatársak: Zalánki Rita, Kardos Gábor

Jelmezkivitelező asszisztensek: Pintér Sára Bea, Vági Holka

Szcenikus: Tóth Kázmér

Rendezőasszisztens: Pányik Tamás

Világítástervező/rendezői konzultáns: Bányai Tamás

Jelmeztervezők: Náray Tamás, Tihanyi Ildikó

Díszlettervező: Tihanyi Ildikó

Vezényel: Pál Tamás

 

RENDEZŐ: HARANGOZÓ GYULA

 

*A szereplőváltozás jogát a Szegedi Szabadtéri Játékok fenntartja.

szegediszabadteri Rigoletto Giuseppe Verdi Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm tér Szeged opera

Megosztom


További előadásaink

A mi mesénk

a Tiszavirág Néptáncegyüttes gálaműsora

06. | 16.
Jegyvásárlás

Jerry Herman – Harvey Fierstein, Jean Poiret színdarabja alapján

Az Őrült Nők Ketrece

musical

06. | 28., 29.
Jegyvásárlás

Bess Wohl

Válaszfalak

vígjáték

07. | 12., 13.
Jegyvásárlás